Nesnelerin İnterneti I Internet of Things IoT

Nesnelerin İnterneti I Internet of Things IoT

Teknoloji sayesinde makineler sosyal zekaya da sahip olabilir mi? Cihazların birbiriyle iletişimde olması hayatımızı mı kolaylaştıracak, bağımlılıklarımızı mı arttıracak? Peki, elektronik cihazların kendilerini sürekli yenileyerek ihtiyaçlarımıza ayak uydurması fikri sizce de çok ilgi çekici değil mi?

Ünlü Amerika’lı istatistikçi ve kalite gurusu Edwards Deming’in “Tanrı’ya güveniyoruz, ancak geri kalan herkesin güvenilir olmak için veriye ihtiyacı var” sözü nesnelerin birbileri ile iletişim kurabilmesi ile birlikte yeni bir anlam kazandı.

Telefonsuz bir yaşam düşünemiyorum diyenlerin çoğu aslında internetsiz bir yaşam düşünemiyor. İnternete bağlı olan cihazlar, onlara sahip olduğumuz hali ile kalmıyor, sürekli kendini yenileyebiliyor.

Hiçbirimiz temel işlevi oda sıcaklığını düzenlemek olan bir klimaya hayranlık duymayız. Ancak o klima, çocuğumuzun elektronik bilekliğinden gece uyurkenki vücut sıcaklığı bilgisini alarak, yatak odası sıcaklığını bu bilgiye göre otomatik olarak ayarlarsa bir anda en sevdiğimiz elektronik cihaza dönüşebilir.

IOT en basit haliyle bütün nesnelerin internete erişip diğer cihazlarla iletişim ve etkileşim halinde olması. İnternet of things kavramının temelinde, her bir elektronik cihazın ve sensörün kendi sisteminde mevcut kurallarıyla çalışmasını sürdürürken, bir yandan da ortak internet altyapısından toplayacağı veriler ile performasını arttırması fikri yatıyor.

IOT teknolojisi de tıpkı bir okulun çocuğa bilgi sağladığı gibi; elektronik cihazlara kendilerini sürekli yenileyebilecekleri veriyi sunuyor.

IOT kavramı 1999’da ortaya atılsa da son 2 yıldır özellikle verinin gerçek zamanlı olarak online işlenmesi ve machine learning alanındaki gelişmelerle birlikte daha da ön planda. 2000’lerin başında sadece akıllı şehir ve akıllı ev kavramları ile açıklanmaya çalışılsa da günümüzde elektronik cihazların bulunduğu başta sağlık, tarım, imalat olmak üzere her sektörü kapsıyor.

IOT’yi diğer teknolojilerden ayıran ve işi biraz daha kompleks hale getiren en önemli nokta başarılı olarak çalışabilmesi için yazılım ve donanımın haricinde etkileşim ve sosyal iletişimi de barındırıyor olması.
Daha iyi anlaşılabilmesi ve yönetilebilmesi için IOT mimarisi basamaklardan oluşuyor. İlk basamakta veri algılama var. Klima örneğinden ilerlersek, klima, bileklikten kendisine gelen vücut sıcaklığı verisini bu basamakta algılıyor. İkinci basamak olan network katmanında ise algılanan bu veri klima üzerinden internet ortamına gönderiliyor. Gelen veriyi karşılayan ara basamakta veri saklanıyor ve değerlendiriliyor.

Vodafone’un 2017 IOT raporuna göre önümüzdeki 5 yılda IOT’nin ülke ekonomileri üzerinde çok büyük etkisi olacağını düşünen şirketlerin oranı %79. Bu gelişimi yakalayabilmek için farklı sektörlerdeki firmalar bir araya gelerek yeni iş birlikleri oluşturacak.
IOT modern insanın evrimini yeniden şekillendirecek. Birbirleri ile konuşan cihazlar sayesinde günlük ihtiyaçları giderme kaygısından kurtulan insan kim bilir daha neler geliştirecek.

Mühendis Kafalar Facebook : https://www.facebook.com/muhendiskafalartv/

Mühendis Kafalar Instagram : https://www.instagram.com/muhendiskafalar.tv/

Diğer videolarımızı izlediniz mi?

Pop Müzik ve Yapay Zeka: https://youtu.be/lWTibFI2Il8

Aleyna Tilki – Sen Olsan Bari İzlenme Başarısını Youtube Algoritmasına mı Borçlu: https://youtu.be/GuFoQNxqcXw

Elon Musk Yolculuğu Yeniden Tanımlıyor: https://youtu.be/XHEqBZm4-3A

Yeni Nesil Yalan Makinesi: https://youtu.be/R1I4yzMNY30

Geleceğin Akıllı Telefonları: https://youtu.be/q-exuEvsrQA

Nesnelerin İnterneti: https://youtu.be/VUYHLjQlAM0

Li-Fi Işık hızında bilgiye hazır mısınız: https://youtu.be/CFVkPSLs-Pg

Kodlama: https://youtu.be/DNNGV28V63M

3D Yazıcı: https://youtu.be/OVDqxPxfdUQ

Blokchain: https://youtu.be/zYmZwU64MsA

Yapay Organlar: https://youtu.be/4tsEIbbMfT0

Milli Piyango Olasılıkları: https://youtu.be/xOfaNRVGu0w

Black Mirror | Geleceğin Teknolojileri: https://youtu.be/BGsrJqN76uc

Otonom Araçlar | Sürücüsüz Araba Teknolojisi: https://youtu.be/Y8jYyJJIN9M

Ses Tanıma Teknolojisi: https://youtu.be/CH01-xBh5NQ

Ses Tanıma Teknolojisi: https://youtu.be/CH01-xBh5NQ

iPhone Yavaşlama Sorunu | Perde Arkası: https://youtu.be/yUY7j_KObcs

Black Mirror | Geleceğin Teknolojileri 2: https://youtu.be/SgXkY0ana-s

Sunan: Seçil Kavas

Mühendis Kafalar bir OBSS Platformudur.
http://obss.com.tr

Yapım: 321Media

Related Post: