Beograd na vodi – nova panorama Beograda: novi kvartovi Beograd na vodi i uskoro Skyline Beograd

Beograd na vodi – nova panorama Beograda: novi kvartovi Beograd na vodi i uskoro Skyline Beograd

Beograd na vodi – nova panorama Beograda: novi kvartovi Beograd na vodi i uskoro Skyline Beograd

*********************************************

DOBRODOŠLI NA MOJ KANAL BELGRADE CITY
Pratite kanal klikom na PRATI / SUBSCRIBE

*********************************************

Beograd na vodi je višedecenijski san Beograđana. Beograd je do kraja Drugog svetskog rata zapravo bio podeljen na dve celine, Zemun i Beograd. Posle drugog svetskog rata nastaje isušivanje močvara na današnjem Novom Beogradu i planske gradnje blokova. Zato je Novi Beograd i dan danas najuređeniji urbanistički i u svakom smislu deo Beograda i opština. Vreme je da se urbanizam vrati i u “stari” deo Beograda. Urbanisti, arhitekti i gradski planeri su dugo sanjali o spuštanju Beograda na reke. To je samo po sebi veoma veliki projekat, i projekat Beograd na vodi i svi projekti koji su povezani sa projektom Beograd na vodi, a to je izmeštanje Glavne železničke stanice Beograd kao i izmeštanje Glavne autobuske stanice Beograd (BAS) su sami po sebi veoma važni.
Svako ko je iskren i realan, mora da prizna da je izgled železničke stanice Beograd i depoa i ostalih objekata bio u zaista zapuštenom stanju, dobrom za snimanje nekih le noir filmova i slično, ali ne nešto što doliči prestonici Srbije i glavnom gradu, pa i metropoli ovog dela Evrope. Beograd na vodi je zato važan iz mnogo razloga. On će uneti neke nove sadržaje kojih do sada nije bilo ali će oživeti i susedne kvartove koji se naslanjaju na njega.
Paralelno sa radovima na projektu Beograd na vodi (Belgrade Waterfront), izvodi se i uređenje obale Save, stvaranje Savske promenade, ali i uređenje Karađorđeve ulice koja je nekada bila biser Beograda.
Prema očekivanjima prve dve kule projekta Beograd na vodi bi trebali da prime prve stanare negde tokom 2018-te godine.
Uređenje reke Save, obale i šetališta Savska promenada doneće lep sadržaj za sve generacije Beograđana.
Već je donešena odluka da se tkz. Stari Savski most, ili Tramvajski most na Savi zameni novim koji će imati traku više, širi i po svim parametrima savremeniji i lepši.
Zanimljivost i istorijski kuriozitet je svakako istorija tog Starog Savskog mosta. Naime, graditelji Starog Savskog mosta su bili Nemci nacisti, tj. Vermaht, i izgradili su ga 1942-te godine, pošto je tada jedini most preko Save – most Kralja Aleksandra (koga će zameniti Brankov most)- bio srušen od strane vojske Kraljevine Jugoslavije 12. aprila 1941. Zanimljivo je, da je prilikom rušenja mosta Kralja Aleksandra, koje je izvedeno haotično i bez dužne i normalne pažnje, poginulo oko 100 naših ljudi (verovatno vojnika i civila) jer je most miniran upravo u trenutku kada je ispod mosta prolazio jedan naš brod.
Beograd, večiti grad, grad na dve reke, grad sa tako moćnom i lepom pozicijom, a ipak grad kako ga je opisao jedan čuveni arhitekta stranac, kao grad na jednoj od najlepših pozicija na svetu a tako neuređen i ružan.
Ipak, na nama je da promenimo to lice Beograda i napravimo ga lepom metropolom.
Svakako, metro u Beogradu je jako potreban. Beogradski metro je preduslov da Beograd postane evropska i svetska metropola.
Beograd na vodi je jedan korak u tom pravcu.

Molim Vas, pratite moj YouTube kanal:

Kliknite na: https://www.youtube.com/c/belgradecity?sub_confirmation=1

Hvala unapred!
Pogledajte i ostale moje videe !

Related Post: