БЕОГРАД НА ВОДИ – Савска променада у склопу пројекта Београд на води и омиљено шеталиште Београђана

БЕОГРАД НА ВОДИ – Савска променада у склопу пројекта Београд на води и омиљено шеталиште Београђана

БЕОГРАД НА ВОДИ – Савска променада у склопу пројекта Београд на води и омиљено шеталиште Београђана

*********************************************

ДОБРОДОШЛИ НА МОЈ КАНАЛ BELGRADE CITY
Пратите канал кликом на ПРАТИ / SUBSCRIBE

*********************************************

Београд на води је вишедеценијски сан Београђана. Београд је до краја Другог светског рата заправо био подељен на две целине, Земун и Београд. После другог светског рата настаје исушивање мочвара на данашњем Новом Београду и планске градње блокова.
Зато је Нови Београд и дан данас најуређенији урбанистички и у сваком смислу део Београда и општина. Време је да се урбанизам врати и у “стари” део Београда. Урбанисти, архитекти и градски планери су дуго сањали о спуштању Београда на реке. То је само по себи веома велики пројекат, и пројекат Београд на води и сви пројекти који су повезани са пројектом Београд на води, а то је измештање Главне железничке станице Београд као и измештање Главне аутобуске станице Београд (БАС) су сами по себи веома
важни.
Свако ко је искрен и реалан, мора да призна да је изглед железничке станице Београд и депоа и осталих објеката био у заиста запуштеном стању, добром за снимање неких ле ноир филмова и слично, али не нешто што доличи престоници Србије и главном граду, па и метрополи овог дела Европе. Београд на води је зато важан из много разлога. Он ће унети неке нове садржаје којих до сада није било али ће оживети и суседне квартове који се наслањају на њега.
Паралелно са радовима на пројекту Београд на води (Belgrade Waterfront), изводи се и уређење обале Саве, стварање Савске
променаде, али и уређење Карађорђеве улице која је некада била бисер Београда.
Према очекивањима прве две куле пројекта Београд на води би требали да приме прве станаре негде током 2018-те године.
Уређење реке Саве, обале и шеталишта Савска променада донеће леп садржај за све генерације Београђана.
Већ је донешена одлука да се ткз. Стари Савски мост, или Трамвајски мост на Сави замени новим који ће имати траку више, шири и по свим параметрима савременији и лепши.
Занимљивост и историјски куриозитет је свакако историја тог Старог Савског моста. Наиме, градитељи Старог Савског моста су били Немци нацисти, тј. Вермахт, и изградили су га 1942-те године, пошто је тада једини мост преко Саве – мост Краља Александра (кога ће заменити Бранков мост)- био срушен од стране војске Краљевине Југославије 12. априла 1941. Занимљиво је, да је приликом рушења моста Краља Александра, које је изведено хаотично и без дужне и нормалне пажње, погинуло око 100 наших људи (вероватно војника и цивила) јер је мост миниран управо у тренутку када је испод моста пролазио један наш брод.
Београд, вечити град, град на две реке, град са тако моћном и лепом позицијом, а ипак град како га је описао један чувени архитекта странац, као град на једној од најлепших позиција на свету а тако неуређен и ружан.
Ипак, на нама је да променимо то лице Београда и направимо га лепом метрополом.
Свакако, метро у Београду је јако потребан. Београдски метро је предуслов да Београд постане европска и светска метропола.
Београд на води је један корак у том правцу.

Молим Вас, пратите мој YouTube канал:

Кликните на: https://www.youtube.com/c/belgradecity?sub_confirmation=1

Хвала унапред!
Погледајте и остале моје видее !

Related Post: