Ēnu dienā iepazīst un praktiski izmēģina darbu uzņēmumā SIA “JK Namu pārvalde”

Ēnu dienā iepazīst un praktiski izmēģina darbu uzņēmumā SIA “JK Namu pārvalde”

Trīs skolēni šogad izvēlējušies ēnot ražošanas daļas vadītāja un krāsotāja-apmetēja profesijas uzņēmumā SIA “JK Namu pārvalde”. Uzņēmumam šī bija jau trešā Ēnu diena, un uzņēmuma sabiedrisko attiecību speciāliste Iveta Skolniece stāsta, ka iepriekšējo gadu pieredze liecina – viņi skolēniem var sniegt ne vien noderīgu informāciju, bet arī iespēju praktiski izmēģināt kādu profesiju: “Viņi gūst izpratni par to, kā strādā namu pārvalde, kas ir tas darbs, ko mēs veicam, uzzina nianses, arī to, ka šeit ir ļoti daudz speciālistu – gan tie, kas dara praktisku darbu, gan tie, kas nodarbojas ar ražošanas lietām. Šis ir daudzpusīgs uzņēmums, kur ir gan praktiskā darba darītāji, gan tie, kas visu darbu koriģē.”

Ēnotāju motivācijas, izvēloties, ko ēnot, ir dažādas. Devītklasnieks Daņila mērojis ceļu no Mežāres pamatskolas, lai iepazītu krāsotāja-apmetēja darbu. Viņš atzīst, ka šī pieredze viņam būs noderīga, jo saistīta ar nākotnes iecerēm: “Es domāju, ka varētu strādāt par špaktelētāju. Tas noderēs celtniecībā, kur nākotnē domāju darboties.” Jēkabpils 3.vidusskolas 7.klases skolēns Rihards savu izvēli pamato ne vien ar domām par nākotni, bet arī ar iespēju attīstīt personību: “Es izvēlējos ražošanas vadītāja profesiju, jo plānoju mācīties par vadītāju vai ko tamlīdzīgu. Lai gan man labāk padodas strādāt vienam, man bieži patīk strādāt komandā. Es gribētu uzlabot prasmi strādāt komandā un gūt panākumus.”

Jaunieši izrādīja neviltotu interesi ne vien par tehniku. Ēnu diena namu pārvaldē bijusi notikumiem bagāta – viņi iepazīstināti ar uzņēmuma darba vidi, redzējuši avārijas dienesta darbu, kā tiek veikti jumtu, dzīvokļu un kāpņu telpu remonti, kā tiek apsaimniekoti rotaļu laukumi un atjaunoti balkoni. Arī Jēkabpils pamatskolas audzēknis, piektklasnieks Lauris iepazinis daudz jauna: “Es uzzināju, kā viņi taisa mājas, krāso dzīvokļos. Vēl uzzināju, ar ko viņi sadarbojas, ar kādām kompānijām.”

Ēnu devējs skaidro, ka jauniešu ēnotās ražošanas daļas vadītāja un krāsotāja-apmetēja profesijas nezaudēs pieprasījumu nākotnē, turklāt to apguve var būt noderīga jebkuram. “Kamēr cilvēkiem būs dzīvokļi, mājas, viņi gribēs arī paši kaut ko saremontēt. Pat ja jaunietis neizvēlēsies šo profesiju, piemēram, špaktelētāja vai krāsotāja, tad viņš vismaz zinās, kā šo darbu veikt savā mājā vai dzīvoklī,” skaidro I.Skolniece, SIA “JK Namu pārvalde” sabiedrisko attiecību speciāliste.

Ne katrs skolēns atgriežas no Ēnu dienas izvēlējies savu nākotnes profesiju, taču katram šī diena sniedz jaunas zināšanas par savām spējām un interesējošo nozari. Tā kā jaunieši arī šogad Ēnu dienā bijuši aktīvi, statistiku par to, cik ēnotāju šogad Jēkabpilī bijis kopumā un kādas ir bijušas skolēnu pieprasītākās profesijas, varēsim sniegt nākamās nedēļas sākumā.

Evelīna Elksnīte

Related Post: