EOS Nedir?

EOS Nedir?

#eos #eosnedir #altcoin
https://kriptoda.com/eos-nedir/

EOS, merkeziyetsiz uygulamaların yatay ve dikey ölçeklendirilmesini sağlayan, geliştiricilerin yüksek performanslı dağıtık uygulamalar oluşturmasına olanak tanıyan bir blockchain işletim sistemidir.

Yatay ölçekleme, kapasiteyi ve genel performansı ayarlamak için veritabanları ekleme veya kaldırma anlamına geliyor. Dikey ölçekleme ise veritabanının işlem boyutunu artırma veya azaltma anlamına gelir.

Ortaya çıkan teknoloji; saniyede milyonlarca işlem gerçekleştirebilme kapasitesine sahip, kullanıcı ücretlerini ortadan kaldıran ve merkezi olmayan uygulamaların hızlı ve kolay bir şekilde çalıştırılabilmesine izin veren bir blockchain mimarisidir.

Sitemizde yer alan “Tezos Nedir?” videosunda bahsettiğim “Ethereum Killer!” ifadesi EOS için de kullanılıyor.

EOS’taki O ve S harfleri İngilizcedeki “işletim sistemi”nin karşılığıdır ki projenin geliştiricisi Daniel Larimer da bunu belirtmiş. “E harfi neyin karşılığı?” diye düşünüp araştırmaya başladım. Bunu yapmamın nedeni projeyi daha iyi anlamamızı sağlayacak ipuçlarına ulaşabilmek.

İnternette biraz dolaşınca karşıma, Türkçe çevirileriyle “Ethereum İşletim Sistemi (çünkü 2018’e kadar Ethereum ağı üzerindeydi), Kurumsal İşletim Sistemi, Dünyanın İşletim Sistemi ve Ekonomi İşletim Sistemi” gibi tanımlamalar çıktı. Bunların projeyi betimlediği ortada.

EOS projesi vaktiyle web sitelerindeki Sıkça Sorulan Sorular bölümünde şu açıklamaya yer vermiş:

“EOS’un farklı insanlar için farklı şeyler ifade ettiğine inanıyoruz. EOS’un neyi temsil ettiği veya neyi temsil etmesi gerektiği konusunda sayısız şaşırtıcı yorum aldık, bu yüzden resmi olarak kendimiz tanımlamamaya karar verdik.”

Sözlüğe EOS yazdığımda bunun Yunan mitolojisinde “Şafak Tanrıçası” anlamına geldiğini gördüm. Buna göre EOS her sabah ölümlülere ve ölümsüzlere ışık getirmek için evinden çıkıp yükseliyordu.

Bu fikri destekleyecek diğer veri ise EOS’un testnet ve mainnet’lerinin isimleri “Dawn” olarak seçilmiş. Dawn İngilizcede “şafak” demek. Tesadüf olabilir mi?

Eğer bu tespitler doğru ise EOS, blockchain teknolojisiyle tanışan ve bunu kullanmak isteyen herkesi ışığıyla aydınlatacak, yani sistemin içerdiği unsurlar ile entegrasyon ve kullanım kolaylığı sağlayacak bir proje olmayı amaçlamış diyebiliriz. Ben bu felsefi arka planı makul buldum.

EOS projesinin arkasında Block.one şirketi var ve bu ekip EOS ICO’sunda tam 4 milyar dolar toplayarak tüm zamanların rekorunu kırdı.

Şirket EOS ile yeni nesil interneti inşa etmenin peşinde. Blockchain, kitlesel düzeyde ölçeklenebilir ve güvenli veri aktarımı yeri. Tüm ticaret ve iletişim, bu yeni veri aktarımı rayları üzerinde yeniden yapılandırılacak ve yeniden oluşturulacak.

Daniel ve arkadaşları büyük ölçekli kurumsal işletmelerin -performans açısından- gereksinimleri ile blockchain platformlarından bekledikleri çözümler arasında bir boşluk olduğunu tespit etmiş ve bu problemlerin giderilmesi için EOS’u yaratmışlar: Kullanıcı sayısına bakılmaksızın üst düzey ölçeklenebilirlik, hız ve yüksek performans.

EOS, işletmelerin ve bireylerin web tabanlı uygulamalara benzer şekilde blockchain tabanlı uygulamalar oluşturmalarına izin vermek için gereken tüm temel işlevleri destekler.

Güvenli erişim, kimlik doğrulama, izin gerektiren sistemler, verileri istikrarlı bir şekilde ve erişilebilir bir web platformunda saklama, merkeziyetsiz uygulamalar ile internet arasında iletişim sağlama gibi…

Projenin aynı adlı ve borsalarda trade edilebilir EOS token’ı var. Platformdaki uygulamaların kullanılabilmesi için müşterilerin ellerinde EOS olması gerekiyor. Bu, EOS token’ın fiyatı açısından olumlu bir durum.

EOS projesi Tezos’ta olduğu gibi Deligated Proof of Stake konsensüs algoritması kullanılıyor. Aslında bu olmasa şaşırırdık çünkü bu algoritmanın mucidi de EOS ve Block.one’ın arkasındaki kişi olan Daniel. Daniel aynı zamanda BitShares ve Steem platformlarının da kurucusu. Oldukça önemli bir isim.

Sonuç olarak EOS ve Ethereum projeleri akıllı sözleşme ve merkeziyetsiz uygulama geliştirme platformları. EOS ölçeklenebilirlik, hız, sıfır işlem ücreti, konsensüs mekanizması açısından avantajlı görünüyor. Bunlar Etherum’a karşı bir üstünlük sağlayabilecek mi, göreceğiz. Nihai kararı elbette kullanıcılar verecek.

? Faydalı bağlantılar ?
► Kriptoda Web Sitesi: https://kriptoda.com
► Gündem İçerkleri: https://kriptoda.com/kriptoda-gundem/
► Twitter Hesabı: https://twitter.com/kriptodacom
► Barış Kardeş’in Diğer İçerikleri: https://kriptoda.com/author/bariskardes/

✘Yasal uyarı:
Bu kanalda yer alan hiçbir bilgi, yorum ve tavsiye yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. İçeriklerde anlatılanlar kişisel görüşleri yansıtmaktadır. Bu görüşler, çeşitli riskler içerebileceğinden yatırım tavsiyesi olarak görülmemelidir. Bilgiler bağımsız bir şekilde kullanıcılar tarafından doğrulanmalıdır. Sunulan bilgilere veya hizmetlere bağlı olarak ortaya çıkabilecek herhangi kayıp veya zarardan dolayı sorumluluk kabul edilmez.

Related Post: