Stellar Lumens (XLM) Nedir?

Stellar Lumens (XLM) Nedir?

#xlm #stellar #lumens
https://kriptoda.com/stellar-lumens-xlm-nedir/

Stellar, “yıldız gibi, yıldızlarla ilgili” anlamına gelirken Lumen “ışık birimi” demek ve Türkçede “lümen” şeklinde kullanımı da mevcut. Stellar projenin, Lumen ise kripto paranın ismi.

Sıkça telaffuz edilen bir hata var, onu belirtip devam edeceğim: Lumen, XRP’nin fork’u değil. Piyasada yeni olan arkadaşlar bunu neden söylediğimi az sonra anlayacaklar.

Stellar; kullanıcılara dünyanın her yerine anında ve çok düşük maliyetlerle para gönderme olanağı sağlayan merkeziyetsiz bir blockchain projesidir.

Ekibin amacı bankaları, ödeme sistemlerini ve insanları birbirine bağlayan bir platform oluşturmak; paranın hızlı, güvenilir ve neredeyse sıfır maliyetle nakledilmesini sağlamak.

Stellar kendisini; “Bireylerin potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için düşük maliyetli finansal hizmetler sunan ve uzun vadede teknolojilerini yoksullukla mücadele için kullanan kâr amacı gütmeyen bir kuruluş” olarak tanımlıyor.

Stellar bireylerin, kurumların ve bankacılık sisteminin blockchain ekosisteminde birlikte çalışabilmesinin mümkün olduğunu ifade ediyor. Bankalarla rekabet etmek yerine onlarla ortak çalışmanın gerekliliği vurgulanıyor.

Projenin arkasındaki konsept, onu dünyadaki ana ödeme ağlarından biri yapmak.

Projenin sadece blockchain’de değil normal bankacılık sektöründe de çözmeye çalıştığı birkaç zorluk var:

Birçok ülkede bankacılık işlemlerinden son derece yüksek ücretler alınmakta ki bu da çoğu insanın bankalardan uzak durmasıyla sonuçlanıyor. İşlemler ülkeler arasında gerçekleştirildiğinde ise durum daha da vahim. Blockchain bunu insanların lehine çevirmeyi kısmen başardı. Bitcoin ve Ethereum gibi bazı kripto paralarda işlem ücretleri hâlâ pahalı denebilecek seviyede fakat Stellar’ın bu anlamda çok daha avantajlı olduğunu söyleyebiliriz.

Stellar’da, bankalar veya diğer yetkili kurumlar aracılığıyla saatler hatta günlerce süren ülkeler arası para transferleri yerine 3-5 saniyede gerçekleşen işlemler söz konusu.

Stellar bankacılıktaki “havale” uygulamasının kripto para ekosistemindeki temsilcisidir. Burada çok enteresan bir işleyiş söz konusu. İster fiat para ister kripto para gönderip bunların karşı tarafa yine fiat veya kripto olarak ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

Örneğin Ethereum gönderip karşı tarafa euro olarak geçmesini sağlayabilirsiniz veya gönderdiğiniz doların Bitcoin olarak alımını gerçekleştirebilirsiniz. Bu gerçekten oldukça kullanışlı ve harika bir sistem. Stellar’ın güvenlik anlamında da etkili çözümleri var. Bunlardan en önemlisi şu:

Kullanıcılar hesaplarında anormal bir durum gözlemlediklerinde coin’lerini dondurabilme özgürlüğüne ve ayrıca işlemlerini doğrulamak için kullanabilecekleri node’ları seçme hakkına sahip. Bu, kripto ekosisteminde pek görülmeyen bir önlem.

Stellar, şirketlerin mikro ödemelere daha az para harcamasını da sağlıyor. Bu şirketler mikro işlemlerin maliyetini azaltarak müşterilerine ek gelir planları sunabilirler. Dünyanın en büyük finansal danışmanlık şirketlerinden Deloitte bu model sayesinde başarılı olmuş. Stellar’a katıldıktan sonra 4 hafta içinde, Deloitte işlem maliyetlerini %40 oranında düşürmüş. Üstelik işlemler 5 saniyede gerçekleştirilmiş.

Stellar’ın başındaki isim Jed McCaleb. Kendisi bilgisayar programcısı. Oldukça önemli biri. New York Times 2018’de McCaleb’ı Blockchain devrimine öncülük eden 10 isimden biri olarak gösterdi.

Jed dönemin en büyük dosya paylaşım ağlarından biri olan eDonkey2000’i kurmuştu. Daha sonra Mt. Gox’u ve ardından da Ripple’ı…

Bir parantez açayım. 2014’te Mt. Gox borsası hack’lendi ve 850 bin Bitcoin çalındı. Bu, kripto para ekosistemini bunalıma sokan facialardan biriydi çünkü o dönemdeki BTC hacminin %70’i bu borsadaydı.

Jed daha sonra Stellar’ı kurmak için Ripple’ı bıraktı ve Stellar’ı, Ripple’ın bir üst modeli olarak gördüğünü belirtti.

Jed Ripple projesinden ayrıldıktan sonra şirketle bir anlaşma imzaladı ve buna göre aylık ve yıllık satış sınırlamaları getirildi. Jed milyonlarca dolar değerinde XRP satmaya devam ediyor. Şu an elinde yaklaşık 8 milyar XRP olduğu tahmin ediliyor. Bu durum XRP’nin fiyatı açısından oldukça problemli.

Özetle Stellar; bankaların, ödeme sistemlerinin ve insanların parayı daha hızlı ve mümkün olan en düşük maliyetle gönderebilmeleri için oluşturulmuş bir platformdur. Klasik sistemdeki süreler ve masraflarla karşılaştırıldığında Stellar’ın bir devrim gerçekleştirdiğini söyleyebiliriz.

✘Yasal uyarı:
Bu kanalda yer alan hiçbir bilgi, yorum ve tavsiye yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. İçeriklerde anlatılanlar kişisel görüşleri yansıtmaktadır. Bu görüşler, çeşitli riskler içerebileceğinden yatırım tavsiyesi olarak görülmemelidir. Bilgiler bağımsız bir şekilde kullanıcılar tarafından doğrulanmalıdır. Sunulan bilgilere veya hizmetlere bağlı olarak ortaya çıkabilecek herhangi kayıp veya zarardan dolayı sorumluluk kabul edilmez.

Related Post: