Adnan Zec, Ahmići

Adnan Zec, Ahmići

Adnan Zec, bosanski Musliman iz Ahmića, učenik. Tokom napada na Ahmiće imao je 13 godina.
Svedoči da je dana 16.4.1993. godine oko pet sati ujutru HVO zapalio kuću u kojoj je bio sa majkom, dve mlađe sestre i ocem. Sa porodicom je pokušao da se skloni u podrum komšije Zijada Ahmića. Odvojio se od porodice i krenuo ka Zijadovoj kući, ali je dva puta morao da se krije od pucnjave. Na putu su ga zaustavila trojica vojnika HVO-a i rekli mu da se vrati putem kojim je došao. Kada se okrenuo jedan od vojnika je počeo da puca na njega. Njegovi roditelji su se sa ćerkama približavali tom mestu kada je jedan vojnik naredio drugom da puca na njih. Tom prilikom su ubijeni njegov otac Sabahudin, majka Hajrija i sestra Alisa, dok se druga sestra Melisa onesvestila.
Svedok je bio ranjen u nogu na dva mesta i ostao je da leži i pravi se mrtav. Posle nekoliko sati sakrio se kod štale jednog od mešana. Odspavao je, a zatim otišao u kuću Mirsada Ahmića, gde je proveo dva dana, u nesvesti. Sa prozora kuće je video tela svog oca, majke, sestre, Huseina Ahmića, Minete Ahmić i njenog sina Semira Ahmića.
Kada su posle osam dana vojnici UNPROFOR-a došli u selo, tražio je pomoć od njih. Previli su mu ranu i prebacili ga u bolnicu u Travniku. Posle tri ili četiri dana je otpušten iz bolnice.

O masovnom ubistvu u Ahmićima pogledajte na glaszrtava.org
https://www.glaszrtava.org/ahmici/

Related Post: