BİR ANDA ORTAYA ÇIKAN HAREKET HALİNDEKİ DEVASA ADA

BİR ANDA ORTAYA ÇIKAN HAREKET HALİNDEKİ DEVASA ADA

Modern insan olarak 200.000 yıldır bu gezegende yaşıyoruz ve dünyada işlerin nasıl yürüdüğüne dair oldukça fazla bilgiye sahibiz. Örneğin, adaların bir gecede ortaya çıkmadıklarını ve kesinlikle hareket etmediklerini biliyoruz. Hareket eden bir tane gördüğümüzde, derhal bir cevap arayışına giriyoruz.

İşte karşınızda, bilim insanlarını şaşkınlığa uğratan hareket eden adalar!

Bilim insanları bu olayı daha yakından incelemeye karar verdi. Gizemli adaya yaklaştıklarında, bunun yekpare bir kara parçası olmadığını gördüler ve hayrete düştüler. Bilim insanlarının ada sandığı şey, aslında suyun üzerinde hareket eden devasa kaya parçalarıydı. Ve ilk verilerde gözükenden çok daha büyüktü. Hatta tam olarak 483 km uzunluğunda ve 48 km genişliğindeydi. Yani Jamaika’dan daha büyük! Kayaların yükseklikleriyse yaklaşık 60 cm uzunluğundaydi.

ZAMAN BİLGİLERİ:
Ada nerede bulundu? 0:40
Bilim insanları ne keşfetti? 1:26
Yüzen taşlar neyin nesi? 2:40
Başka adalar var mı? 3:59
“Göz” 4:55
Luapula Nehri adaları 6:40
İnsan yapımı yüzen adalar 7:07

#yuzenadalar #gizemliadalar #suniadalar

Müzik: Epidemic Sound https://www.epidemicsound.com/

ÖZET:
– Yeni Zelanda kıyılarından 800 kilometre açıklarda uçan bir pilot, 1 Ağustos 2012 tarihinde bu olaya gerçekten şahit oldu.

– Ada tam olarak 483 km uzunluğunda ve 48 km genişliğindeydi. Yani Jamaika’dan daha büyük! Yüzen kayalarsa yaklaşık 60 cm büyüklüğündeydi. Araştırmacılar bu sıra dışı kütleyi aydınlattığında, kayalar tıpkı bir buz sahanlığının kenarları gibi, açık beyaz renkte parlamaya başladı.

– Bu oluşumun batmamasını sağlayan şeyse, taşların üzerlerindeki minicik gözenekler. Süngerlerin deliklerine hiç benzemeyen gözenekler o kadar küçükler ki, su onlara basınç uyguladığında içlerinde gaz hapsoluyor.

– Bilim insanlarına göre benzer oluşumlar, evrim sürecinde de oldukça önemli bir role sahipler. Suyun üzerinde yaptıkları yolculuklarında, mikropları, bitkileri ve hatta hayvanları bile uzak noktalara götürebiliyorlar.

– “Göz”ü duyana kadar bekleyin! Bu ada, Arjantin’in Parana Delta nehrinin kuzeydoğu kıyılarından çok da uzakta olmayan bir yerde ve gizemlerle dolu. Adanın şekli mükemmel bir daire. Ayrıca suyun üzerinde durmakla kalmıyor, bir de dönüyor!

– Arjantin’deki bu doğa olayı oldukça nadir fakat eşsiz değil. İşte karşınızda, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin ve Zambiya’nın sınırında yer alan Luapula Nehri’nden canlı bir örnek.

– Ancak tüm yüzen adalar doğal olarak meydana gelmezler. Örneğin, Peru ve Bolivya arasında yer alan Titikaka Gölü’nün etrafında sürekli hareket halinde ve hayli ünlü olan, insan yapımı adalar var.

_________________________

Olumlu bak kanalına abone olmak için: https://goo.gl/aoVCYZ
5 Dakikada Hallet kanalına abone olmak için: https://goo.gl/988RDr

Related Post: