LSE zonas Uzraudzības komisija vērtē Līvānu uzņēmumu SIA “Light Guide Optics International”

LSE zonas Uzraudzības komisija vērtē Līvānu uzņēmumu SIA “Light Guide Optics International”

Līvānu uzņēmumu SIA “Light Guide Optics International” apmeklēja Latgales speciālās ekonomiskās zonas Uzraudzības komisija, lai klātienē izvērtētu uzņēmuma darbību un nākotnes plānus un lai lemtu par līguma slēgšanu par jauna ieguldījumu projekta īstenošanu. Atgādinām, ka uzņēmumam un tā teritorijai 6,47 hektāru platībā jau kopš 2018.gada decembra ir Latgales speciālās ekonomiskās zonas statuss, bet tas pats par sevi neko nedod. Nodokļu atvieglojumi uzņēmumam pienāka s tikai pēc ieguldījumu projekta īstenošanas. Latgales SEZ pārvaldnieka vietnieks Vladislavs Stankevičs stāsta: “Galvenais, lai uzņēmējs paredzētu investīcijas ražošanas ēkā, iekārtās, piemēram, jaunu ražošanas līniju iegādei vai jaunas ražošanas vietas izveidei. Tikai tajā brīdī, kad projekts ir realizēts un mēs pieņemam šo projektu, kad tiek nodota atskaite Valsts ieņēmumu dienestam, tikai no tā brīža uzņēmums ir tiesīgs izmantot valsts garantētās nodokļu atlaides.”

SIA “Light Guide Optics International” šobrīd vēl īsteno divus ieguldījumu projektus, kuru laikā jau sasniegti pirmie rezultāti – optisko šķiedru ražošanas iecirknis pārcelts uz jaunām, modernām telpām, būtiski palielinātas ražošanas jaudas, izveidots jauns medicīnas kūļu ražošanas iecirknis un uzsākta jaunu produktu – asinsvadu ārstniecībai paredzētu optisko šķiedru katetru ražošana. Izveidotas 37 jaunas darba vietas.

Straujā attīstība neapstājas. Tagad izstrādāts jauns ieguldījumu projekts, kura mērķis ir palielināt medicīnas produktu ražošanas jaudas. Projekts paredz iegādāties īpašumā pašlaik nomātās trīs ražošanas ēkas un tām piegulošo teritoriju, kā arī divas palīgēkas, veikt vienas ražošanas ēkas rekonstrukciju atbilstoši medicīnas produktu ražošanas prasībām, iegādāties un uzstādīt jaunas ražošanas iekārtas un tehnoloģijas, kā arī radīt vismaz 25 jaunas darba vietas uzņēmuma medicīnas iecirknī.

Latgales speciālās ekonomiskās zonas Uzraudzības komisija atbalstīja līguma slēgšanu par jaunā ieguldījumu projekta īstenošanu. “Šis pēc apjoma ir būtiski pāraudzis pārējos iepriekš pieteiktos projektus,” stāsta Latgales SEZ Uzraudzības komisijas priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis. “Summa ir tuvu 10 miljoniem eiro. Tas nozīmē, ka uzņēmums, kas strādā dinamiski un ļoti augstas pievienotās vērtības tehnoloģiju jomās, ir nolēmis veikt vēl vienu plašu soli uz priekšu. Tas atbilst tiem uzdevumiem, kas jārisina ar SEZ atbalsta mehānismiem, līdz ar to komisijai nebija nekādu šaubu par šī projekta lietderību, atbalsta nepieciešamību un atbalsta efektivitāti.”

Tā kā vēl neviens SIA “Light Guide Optics International” ieguldījumu projekts nav noslēdzies, uzņēmums vēl nesaņem nodokļu atlaides, tomēr Latgales speciālās ekonomiskās zonas statusu vērtē pozitīvi. “Sākumā mēs uz šo visu skatījāmies ar diezgan lielu skepsi,” stāsta SIA “Light Guide Optics International” valdes priekšsēdētājs Daumants Pfafrods. “Bet pašlaik, izstrādājot projektus, mums radies diezgan pozitīvs iespaids. Protams, tie nav Eiropas fondu līdzekļi, ko pēc projekta noslēguma var saņemt kā reālu naudu savā kontā. Šajā gadījumā reālo atdevi mēs jutīsim pēc gadiem.”

Nodokļu atlaižu kopējā summa atkarīga no ieguldījumu summas un kapitālsabiedrības lieluma. Liela kapitālsabiedrība var saņemt 35 procentus no projektā veiktajiem ieguldījumiem, vidēja – 45 procentus, maza – 55 procentus. SIA “Light Guide Optics International” gadījumā tie ir 45 procenti no projektā veiktajiem ieguldījumiem, kas jaunajā projektā ir 10 miljoni eiro. Kad SIA “Light Guide Optics International” pabeigs projektu īstenošanu un būs iesniedzis gada pārskatu Valsts ieņēmumu dienestā, tad Latgales speciālās ekonomiskās zonas kapitālsabiedrībai būs tiesības saņemt 80 procentu atlaidi uzņēmuma ienākuma nodoklim un 80 procentu atlaidi nekustamā īpašuma nodoklim. Atlaides būs spēkā tik ilgi, kamēr tiks iztērēta uzkrātā summa – 45 procenti no 10 miljoniem eiro, vai arī līdz 2035.gada 31.decembrim.

Ja uzņēmums īstenos visus trīs ieguldījumu projektus, nodokļu atlaidēm paredzētie līdzekļi summēsies kopā. Skaidro Latgales SEZ pārvaldnieka vietnieks Vladislavs Stankevičs: “Ja uzņēmums ir mazs, tad viņam summēsies 55, 55 un 55 procenti no katra projekta. Ja viņš izvēlēsies 3 projektus, katru pa vienu miljonu eiro piecu gadu laikā, rezultātā viņam paliek 55 procenti, uz viņu būs attiecināms pusotrs miljons eiro – nodokļu atlaide kopsummā.”

SIA “Light Guide Optics International” ražo optiskās šķiedras produktus, kas tiek izmantoti medicīnas vajadzībām, kā arī industriālajās un pētniecības iekārtās. Pašreizējais darbinieku skaits Līvānos ir 177, bet uzņēmumam ir četri meitas uzņēmumi Vācijā, ASV, Baltkrievijā un Ķīnā, kas nodrošina tirdzniecības funkciju visā pasaulē.

Sandra Paegļkalne

Related Post: