Yamaha XTZ 700 Ténéré – Moto magazin predstavitev

Yamaha XTZ 700 Ténéré – Moto magazin predstavitev

Yamaha XTZ 700 Ténéré je vsestranski motocikel, ki je videti kot dakarski dirkalnik, se zares dobro pelje in s ceno ne divja v nebo ter ponuja veliko užitkov na cesti in zunaj nje.

Ténéré (tiniri) je berberska beseda za puščavo ali samotno divjino, praznino. V Sahari pa je to največji neobljudeni del puščave, kamor si upajo le najizkušenejši.

Ni naključje, da je Yamaha že pred skoraj 40 leti izbrala ravno to ime za svoj prvi potovalni enduro motocikel, ki je leta 1983 nastal kot replika zmagovalnega dirkalnika na reliju Pariz–Alger–Dakar. Preprosta, a učinkovita enduro zasnova, močna gradnja agregata in okvirja ter predvsem velika posoda za gorivo so postali instant uspeh, ki je ime Ténéré poneslo v svet vse do danes.

Dolgo pričakovan motocikel je moral stopiti v zelo velike ‘čevlje’. Novinarji smo ga kot prvi preizkusili v španski pokrajini Aragon, kjer sicer poteka Baja Zaragoza, največja enodnevna terenska dirka za motocikle, avtomobile in tovornjake v Evropi, teren pa se je izkazal kot idealen poligon za preizkus, kaj so inženirji pri Yamahi pripravili za evropski in ameriški trg.

Celoten članek na: https://www.avto-magazin.si/moto/vozili-smo/vozili-smo-yamaha-xtz-700-tenere-puscava-na-obzorju/

Avtor Peter Kavčič, Moto magazin

Related Post: